Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Konstruiranje z lego gradniki je odlično orodje za urjenje fino motorike, mišičnega tonusa prstov in ravno tako  pripomore k razvoju, spodbujanju ustvarjalnosti ter kreativnosti. Aktivnosti, katere otrok izvaja se seznanja z  navodili, ki so povezana s področjem matematike in družbe.

POTEK IGER:

Otrok ima možnost proste igre z lego gradniki. Kasneje otroka spodbudimo k igri po navodilih in sodelujemo v igri tako, da  potek igre ubesedimo: »Sestaviš visok stolp, ta stolp je  nizek, kaj lahko storiš, da bo stolp višji, če ga položiš, dobiš dolgo črto, če nekaj gradnikov odvzameš, dobiš kratko črto…« Ves čas med igro pa otrok poimenuje barve posameznih lego gradnikov in primerja, usvaja ma tematične pojme dolg-kratek, visok-nizek.
Otrok sestavi preprosti stolp tako, da mora biti posamezni lego gradnik enake velikosti in različnih barv. Z barvnimi svinčniki na list papirja naredimo načrt in pobarvamo lego gradnike z ujemajočo barvo. Otrok bo ob ponovni razstavitvi lego gradnikov poskušal sestavi stolp, ki se bo ujemal z načrtom. Načrt lahko poenostavite tako, da narišete pikice, ki predstavljajo barvo posameznega lego gradnika in tako zopet otrok na drugačen način gradi stolp. Ob sestavljanju stolpa otrok utrjuje barve in prešteva gradnike.

Skupaj z otrokom sestavite lego labirint. Za potovanje po labirintu si izberete frnikolo. Potovanje se začne na začetku labirinta in frnikola potuje, premaguje ovire in pripotuje do konca labirinta. Na lego ploščo naredite mrežo iz lego gradnikov in nato izberete tri različne barve lego gradnikov za igro tri v vrsto.. Skupaj z vašim otrokom se zabava začne. Pri tej igri otrok  išče lastne poti pri reševanju matematičnega problema in preverja smiselnost dobljene rešitve.

Tri v vrsto lahko naredite tudi iz naravnega materiala tako, da štiri palice naj služijo kot mreža. Storži, želodi ali kamenčki pa naj služijo kot figurice. Tekmujte, komu bo najprej uspelo postaviti tri v vrsto.

Naj bo čas preživet v zavetju vaših domov prijeten, vesel, razigran in predvsem v znamenju zdravja nas vseh.

Pa le poiščite,  kje se skriva zajček  in lepo praznovanje ob prihajajočih praznikih Vam želi Anica Kajba.

 

 

Viri:
https://www.bing.com/images/search?q=lego+labirint&FORM=HDRSC2
https://www.druzinski-izleti.si/starsi-starsem/igre-v-naravi/lov-za-zakladom.html
https://www.google.com/search?q=velikono%C4%8Dno+zaj%C4%8Dek&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjonajxo93oAhVPQhoKHbC9DK0Q_AUoAXoECBcQAw&biw=1536&bih=722

 

(Skupno 375 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost