Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Tu, tu, tu po cesti,
trikrat naokrog,
avtobus nas pelje
v Hermanov brlog.

Dne, 14. 4. 2023, se je za oddelke 1., 2. in 9 zgodaj zjutraj pričela prava pustolovščina. Otroke in strokovne delavke niti deževno vreme ni zaustavilo. Nadeli so si dežne plašče in se z avtobusom odpeljali proti Celju. Navdušenje otrok je bilo več kot očitno. Avtobus je otroke odložil na avtobusni postaji, pred železniškim postajališčem, v Celju, kjer so se skupaj v spremstvu strokovnih delavk odpravili, skozi staro mestno jedro, do otroškega muzeja Hermanov brlog. Otroški muzej Hermanov brlog deluje od leta 1995 in je edini otroški muzej v Sloveniji. Je muzej za otroke, ki svoje vsebine črpa tako iz preteklosti kot sedanjosti, iz prazničnosti in tudi vsakdanjosti.
Otroke in strokovne delavke je sprejela vodička in jih popeljala do prostora, kjer so si lahko sneli dežne plašče ter jakne. Razdelili so se na dve skupini. Ena skupina je sodelovala v otroški delavnici, kjer jim je Herman Lisjak pripravil material, da so si sestavili svoj prvi pogrinjek. Svoj pogrinjek so si otroci, ob koncu ogleda muzeja nesli domov.
Druga skupina pa se je najprej seznanila s Hermanovim bontonom. Na razstavi bontona, se sodobna pravila prepletajo s tistimi iz preteklosti. Vsako srečanje se začne s pozdravom, in tako so srečanje pričeli tudi otroci. Seznanili so se, kako se v različnih jezikih pozdravi, kaj naredimo ob pozdravu, … Nato pa so se otroci ogledali Hermanovo domovanje, v katerem so opazili, da ima Lisjak kar veliko igrač. Otroci so lahko v Hermanovi jedilnici pripravili pogrinjke, izbirali so lahko primerna oblačila za različne dogodke, se igrali z različnimi igračami, opazovali kakšne stvari uporablja Lisjak, se preizkusili v Ježkovi banki, v Hermanovem brlogu. Na koncu popotovanja po Hermanovem brlogu so si otroci ogledali kratek film, z naslovom: »Herman Lisjak v gledališči”, otroci so hitro ugotovili, da se Herman ni lepo vedel v gledališču ter se seznanili z kulturnim vedenjem v gledališču. Nato sta se skupini otrok zamenjali.
Otroci so se polni novih doživetij in lepih spominov odpravili nazaj do avtobusa, ki jih je popeljal do vrtca.
Fotografije: Katja Lipošek, Polonca Šeligo in Sanja Kladnik

(Skupno 171 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost