Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Program NEON je primarno preventivni program, katerega osnovni cilj je krepiti zaščitne dejavnike otrok. Z Neon programom delujemo proaktivno s ciljem, da bi se otroci znali in zmogli zaščititi pred nasiljem, zlorabo.

V mesecu februarju in marcu sva Urška Sovinc in Katja Starček Erjavec v najstarejših oddelkih našega vrtca (1., 2., 9.) izvedli po 4 delavnice, posamezna delavnica je trajala približno 60 min.

Z otroki smo obravnavali različne tematike, kot so:

  • medvrstniško nasilje,
  • čustva, prijateljstvo,
  • zlorabo, nasilje neznanca,
  • zlorabo s strani odraslega, ki ga otrok pozna,
  • varni in ne-varni dotiki,
  • varna in ne-varna skrivnost,
  • medsebojna pomoč.

Tematike smo obravnavali s pomočjo fotografij, lutk, preko igre vlog, se pretvarjali, da smo v gledališču, pri čemer so otroci neizmerno uživali. Otroci so na delavnicah ves čas aktivno sodelovali.

Z izvajanjem programa so se otroci seznanili, da imajo vsi otroci pravico, da so varni, močni in svobodni, kako prepoznati potencialno nevarne situacije nasilja, zlorabe in kako se nanje samozavestno odzvati, o komunikacijskih veščinah, o tem, kako pomembna je pomoč in podpora vrstnikov ter tudi, kako povedati o izkušnji z nasiljem ali o svoji stiski odrasli osebi.

Glavni cilj izvajanja programa je opolnomočiti otroke, da bi bili varni pred nasiljem in zlorabo. Otroci so na primeren način spoznali tudi samozaščitne veščine ravnanja v primeru nasilja, zlorabe kot so: reci »Ne«, zakriči, pojdi stran, povej oziroma zaupaj nekomu.

Po vsaki izvedeni delavnici so tudi v skupini izvajali dejavnosti vezane na izbrano tematiko in pri tem dodatno ozaveščali otroke o pomenu tega. Otroci so ob zaključku delavnic dejali, da so jim bile delavnice zanimive in zabavne ter soglasno, podkrepljeno s kretnjami rok pokazali, da so »varni, močni in svobodni«.

Uporabne povezave:

Program Neon

Zloženka za starše – Program NEON za vrtec

Kako se lahko o neprijetnih stvareh pogovarjamo na varen in pozitiven način

Anejeva zgodba o neprimernih dotikih

Kratki videoposnetki za starše in zaposlene v VIZ na temo medvrstniškega, spletnega in spolnega nasilja

Kratki videoposnetki za starše in zaposlene v VIZ na temo preventive spolne zlorabe otrok

besedilo: Katja Starček Erjavec
video: Urška Sovinc

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost