Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Vrtec Podčetrtek je v letošnjem šolskem letu 2021/2022 sodeloval v programu Zdravje v vrtcu, ki je podprt iz strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Tema rdeče niti v programu za šolsko leto 2021/2022 je Krepim (oblikujem) sebe in mojo skupnost. Skozi celotno šolsko leto smo dali priložnost novim spoznanjem, izkušnjam in priložnostim srečati, doživeti nekaj novega. V posameznih skupinah so se izvajale različne dejavnosti, ki so otrokom omogočale lastno izkustvo, vključenost in pristnost, pozitivno samopodobo, samozavest ter splošno dobro počutje.
V programu so sodelovali 3 oddelki v Podčetrtku in 1 oddelek v Pristavi pri Mestinju. Od tega sta bila vključena 2 oddelka prve starostne skupine, 2 oddelka pa druge starostne skupine. Izvedene dejavnosti v sodelujočih oddelkih so se povezovale z: gibanjem, zobozdravstveno vzgojo, zdravo prehrano, osebno higieno, zdravim načinom življenja in varno s soncem.

V mesecu novembru 2021 smo v naš vrtec povabili gospoda Petra Černezla, iz ZD Šmarje pri Jelšah in spoznavali, kako pomembna je nega zob že v predšolskem obdobju. V skladu z zdravstvenimi razmerami in preventivnimi ukrepi smo obiskali dom upokojencev v Podčetrtku in varovancem doma polepšali dan ter jih razveselili s prepevanjem raznih pesmi in plesom.
V mesecu maju so se nam predstavile službe za pomoč in reševanje. V okviru zdravstvene vzgoje smo sodelovali z Zdravstvenim domom Šmarje pri Jelšah. V vrtcu nas je obiskala gospa Suzana Gruban, diplomirana fizioterapevtka, ki nam je predstavila svoj poklic. Skrb za higieno in potek pravilnega umivanja rok pa nam je predstavila gospa Slavica Drame, diplomirana medicinska sestra. Naravo v našem okolju smo s pridom izkoriščali, saj smo velik poudarek dali na vsakodnevno gibanje na prostem. Možnosti izbire različnih sprehajalnih in pohodnih poti ter različnih športnih površin v okolici vrtca so vplivale na večjo motivacijo otrok. Na ta način so pridobivali občutek za različne podlage in prepreke ter hkrati razvijali svoje motorične sposobnosti in z gibanjem po zanje zahtevnem terenu krepili lastno zdravje; na področju gibanja nas je vodil tudi projekt Mali sonček.

Udeležili smo se tudi najbolj množičnega teka otrok v Sloveniji – »Začni mlad, tekmuj pošteno«. Izvedli smo druženje skupin prvega starostnega obdobja, kjer smo skupaj pripravili zeliščno čajanko. Rojstne dneve v vrtcu smo obeležili na zdrav način, s pogostitvijo sezonskega sadja. Trudili smo se, da smo otrokom privzgajali pozitiven odnos do zdravega načina prehranjevanja. V mesecu juniju pa smo pričeli slediti preventivnim smernicam programa Varno s soncem, ki spodbuja otroke in njihove starše k pravilnemu samozaščitnemu ravnanju pred škodljivimi sončnimi žarki.

Besedilo: koordinatorka programa Zdravje v vrtcu, Kaja Čoh
Fotografije: strokovne delavke vrtca Podčetrtek

 

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost