Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

ŠKRATELJČKI

(Anica Černej)

ŠKRATELJČKI MALI
SO V GORO ZBEŽALI
O JEJ, O JEJ!

PRI OGNJU SEDIJO
IN PIPO KADIJO
O JEJ, O JEJ!

IZ STARE NAVADE
NOSIJO BRADE
O JEJ, O JEJ!

KO LUNICA VSTAJA,
VSA DRUŽBA ZARAJA
O JEJ, O JEJ!

 

Škratki so majhna in prikupna bitja, ki v prihajajočem prazničnem času postanejo vedno bolj aktivni. Morda se sedaj, ko se v teh dneh odpravite v bližnji gozd pojavi kakšen gozdni škrat, ki postopa po jesenskem listju. Zato vam predlagam, da se s starši podate poiskat kakšnega, ob tem pa še raziskujete v  gozdu. Če pa vam ga ne bi uspelo najti, pa vam predlagam, da si izdelate škratke, ki bi krasili vaše domače okolje.

1.      Skupaj s starši se odpravite v gozd in se med sprehajanjem skozi naravno okolje pogovarjajte o videnem. Poiščite svoj najljubši gozdni prostor, ki ga imate radi ter plezajte na majhne in visoke »gozdne hribe«. Med odpadlim jesenskim listjem pa raziščite ali se morda skriva kakšen škrat.

2.      Če vam škratka ne uspe najti, naberite različne oblike vej oz. palic, ki so lahko ozke, dolge, široke, kratke… in bodo za izdelavo škrata. Ob tem se lahko pogovarjate o oblikah in dolžinah palic ter tako utrjujete in spoznavate matematične izraze.

3.      Ko najdete ustrezne palice, naj starši tanjšim palicam na vrhu oblikujejo špičko, ki bo predstavljala kapo škratka, pri debelejši palici pa naj starši zgornji del prečno zarežejo za škratov obraz.

4.      S katerokoli barvo za slikanje (tempera, akrilne barve …) okrasite škrata.

5.      Ko škratki dobijo svojo podobo, jih postavite nekje v bližini, kjer se boste vsakodnevno srečevali z njimi.

Pri postopku izdelave si lahko pomagate s priloženimi fotografijami.

Besedilo zapisala: Mateja Mraz

Foto: Mateja Mraz in Jana Šuc

(Skupno 803 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost