Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

»Fina motorika vključuje uporabo manjših mišic rok, kot so mišice v zapestju in prstih. Te mišice skupaj z možgani nadzorujejo in usklajujejo gibanje dlani in prstov, ki jih uporabljamo pri različnih dejavnostih (npr. pisanje, striženje, sestavljanje kock ali sestavljank, šivanje ipd.).
Učinkovitost finomotoričnih gibov pomembno vpliva na kakovost, natančnost in hitrost izvajanja različnih opravil, pri katerih uporabljamo dlani in prste. Učinkovite finomotorične spretnosti zahtevajo dozorevanje številnih komponent, ki pomagajo rokovati s predmetom ali opravijo nalogo. Vključujejo koordinirano usklajevanje impulzov med možgani in malimi mišičnimi skupinami rok ter so povezane z razvojem grobe motorike. Potrebujemo jih tako pri šolskem delu kot tudi pri vsakodnevnih opravilih.«   (vir: https://www.center-motus.si/fina-motorika/)

Na fotografijah so razvidne aktivnosti, ki pripomorejo k razvijanju finomotorike. Določene aktivnosti se je deklica spomnila sama, saj je imela predmete na dosegu rok in v neposredni bližini . Priporočljiva in zanimiva je uporaba pincete, ki pa si jo lahko naredite sami. Potrebujete le 2 sladoledni palčki (v teh dneh se zagotovo najde kakšna 😉 ), kljukico za perilo in sredstvo za pritrjevanje.

Aktivnost 1: zapiranje steklenih kozarcev različnih velikosti. Pri tej dejavnosti otrok poleg razvijanja spretnosti zapiranja razvija tudi koordinacijo roka-oko in pravilno razvrščanje glede na velikost pokrova. Uporabimo lahko tudi pokrovčke različnih velikosti, ki jih najdemo na različnih plastenkah (mehčalec, sokovi, mleko, pralni prašek, …)
Aktivnost 2: zapiranje ZIP vrečke in premeščanje predmetov in ene ZIP vrečke v drugo.
Aktivnost 3: škatla motoričnih spretnosti. Uporabila sem škatlo, pokrovčke sadnih kašic, staro zadrgo. Otrok po barvi razvršča pokrovčke in razvija spretnost zapiranja.
Aktivnost 4: Vtikanje vrvice v luknjo. Pri nas so številke, posebej številka dva, trenutno zelo aktualne. Zato sem deklici pripravili dejavnost, kjer spretnost prstov razvija z vtikanjem vrvice v luknjo od makaronov. Priporočam, da to aktivnost prilagodite otrokovim interesom, saj bo tako večja motivacija za sodelovanje.
Aktivnost 5: Pritrjevanje kljukic za obešanje perila na škatlo ali kakšen drug predmet oz. ploskev.
Aktivnost 6: Strganje samolepilnega traku z različnih površin. Neverjetno kako vztrajni in koncentrirano so otroci pri tej preprosti aktivnosti.

pripravila in foto: Maja Strašek

Vir fotografij: https://www.pinterest.com/pin/646336984010899966/

 

(Skupno 795 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost