Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Grafomotorika je spretnost na področju fine motorike. Grafomotorične vaje vključujejo delo rok, prstov pomembno vlogo ima tudi koordinacija oko in roka. Otrokovo prosto risanje vzorcev, črt, krožnih linij je predpriprava na pisanje prvih črk. Otroci kažejo interes za grafomotorične vaje zelo različno, nekateri jih imajo zelo radi, so motivirani in tudi uspešni. Otroci, kateri do grafomotoričnih vaj ne kažejo zanimanja, so lahko posledično manj uspešni in jih ne želijo izvajati, zato potrebujejo nekoliko več spodbude. K motiviranju otroka pripomorejo posamezne zgodbice in stavki kot na primer »pokažimo in narišimo kako skače žabica, pokažimo in narišimo kako plava ribica, narišimo kako leti letalo« … Otroci lahko najprej grafomotorične vaje izvajajo s prstkom nato z različnimi barvicami. Posebej pozorni smo na pravilno držo pisala – pincetni prijem. Za pravilno drži pisala moramo pisalo pravilno namestiti in sicer pisalo počiva na sredincu in na delu dlani med palcem ter kazalcem. Palec in kazalec torej držita pisalo, pisalo je le naslonjeno na sredinec in na zgornji del dlani.  Pri vajah najpogosteje uporabljamo papir in pisalo. Za popestritev vaj pa lahko otroci vzorce rišejo tudi v moko, koruzni zdrob ali kakšno podobno snov, kjer lahko otroci rišejo s prstkom ali manjšo palčko.

Za razvoj fine motorike in krepitev grafomotoričnih spretnosti lahko vključimo tudi številne dejavnosti: aktivnosti s pinceto, uporaba ščipalk za obešanje perila, uporaba škarij, trganje papirja, vtikanje predmetov, zapiranje in odpiranje gumbov, nizanje s pomočjo vrvice ali na palico, zabijanje žebljev, privijanje vijakov, ustvarjanje z različnimi masami (plastelin, testo), sestavljanke in igre s kockami, zgibanje papirja …

Spodaj prilagamo povezave za grafomotorične vaje. V kolikor nimate možnosti tiskanja lahko vzorec prerišete ali sami narišete poljuben vzorec.

Vaje 1: https://bit.ly/343cpcY
Vaje 2: https://bit.ly/3dHlhtz

 

Pripravila: Katja Starček Erjavec, mag. prof. ped.

 

 

Viri: https://bit.ly/2wRGQXt
https://bit.ly/3bEVpfU
https://bit.ly/2w0UdUS
https://bit.ly/2xEILie

(Skupno 1.176 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost