Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Ker v vrtcu zelo radi raziskujemo in nas zanima veliko različnih stvari, smo se tokrat spraševali kako nastane slastna čokolada, ki jo vsi obožujemo. Le kje bi lahko to izvedeli? Saj res, lahko bi obiskali Čokoladnico Syncerus, tam zagotovo vedo kako se naredi čokolada. In tako smo se odpravili v Čokoladnico Syncerus v Olimju. No ampak tja seveda nismo odšli peš, pred šolo nas je pričakalo presenečenje. Na pot smo se odpravili s cestnim vlakcem Hlapon, nad čemer smo bili zelo navdušeni. Komaj smo čakali, da lahko vstopimo na vlak in da se odpravimo na pot do Čokoladnice Syncerus. Med vožnjo z vlakcem smo se zelo zabavali, opazovali smo naravo skozi katero smo se peljali, prepevali pesmi in seveda, ker smo radovedni tudi veliko spraševali o cestnem vlakcu o katerem nam je zelo veliko povedal strojevodja vlakca. No in zelo hitro smo že prispeli do Olimja, kjer smo izstopili in se najprej podali do samostana, kjer smo si ogledali zeliščni vrt, staro lekarno in spoznali kakšna zeliščna zdravila pripravljajo patri. Nato pa smo se podal na pot do Čokoladnice Syncerus. Čokoladnica Syncerus je družinsko podjetje, ki ga vodita Urban in Mateja Videtič, katera nas je tudi sprejela v čokoladnici. Že ob vstopu smo zavohali čokolado in že takrat so se nam začele cediti sline, zato smo komaj čakali, da spoznamo kako se naredi čokolada in da jo tudi poskusimo. Gospa Mateja nam je predstavila čokoladnico in z nami delila skrivnosti izdelave čokolade. Pokazala nam je kako izgleda drevo kakavovca, v živo pa smo videli tudi plodove kakavovca in kakavova zrna iz katerih naredimo čokolado. Tako smo se najprej naučili katere sestavine potrebujemo za pripravo čokolade, to so: kakavova zrna, ki so glavna sestavina čokolade, sladkor in mleko v prahu, če pa želimo narediti belo čokolado moramo tem sestavinam dodati še kakavovo maslo. Nato pa je sledila izdelava čokolade, gospa je imela že pripravljeno vse potrebno za izdelavo čokoladnih pralin. Najprej nam je povedala, kaj sploh je to pralina – naučili smo se, da je pralina polnjena čokoladica. Nato nam je pokazala kako pralino najprej okrasijo z belo čokolado v modelčkih, nato s temno čokolado naredijo lupinico praline, med tem pa čokolado tudi temperirajo, da se lepo razporedi po celotnem modelčku. Narejene lupinice smo nato napolnili z lešnikovim nadevom in zopet prelili s čokolado, da smo lupinico zaprli. Po izdelavi pralin je sledil najboljši del tega dne…narejene praline smo lahko poskusili in bile so odlične. Te praline so nam dale veliko energije še za celoten dan. Polni lepih vtisov, doživetij in novih znanj, smo se nato zopet odpravili nazaj na cestni vlakec in se odpeljali do vrtca. Imeli smo se zelo lepo.

Iskreno hvala TIC Podčetrtek, ki nam je organiziral ta izlet. V imenu vseh vzgojiteljev in otrok našega vrtca se lepo zahvaljujemo Čokoladnice Syncerus za lep sprejem in odlično predstavitev, ter za sladko presenečenje za otroke celotnega vrtca, ki so bili nad sladkim presenečenjem navdušeni.

 

Besedilo: Manja Doberšek

Foto: strokovni delavci vrtca

(Skupno 169 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost