Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Predstavila vam bom nekaj zabavnih aktivnosti, ki pripomorejo k urjenju motorike ustnic, jezika in vaj za mehko nebo ter pravilno artikulacijo.

Vsrkavanje predmetov s cevko/slamico in njihovo prenašanje: Otrok na slamico prisesa in prenaša koščke papirja, blaga, kosme vate, majhne plastične igrače, … in jih prenaša z ene strani na drugo stran. Če imamo na voljo pladenj, ga razdelimo na dva dela in z leve strani prenašajo predmete na desno ali obratno. Namesto pladnja lahko uporabimo tudi desko, dve posodi, …

»Pihomet« : Na karton narišemo nogometno igrišče. Gol je postavljen iz odpadnega materiala (škatle, kozarci …), ki ima odprtino za namizno žogico. Otroci igrajo nogomet, tako da s tulci različnih premerov pihajo žogico za namizni tenis. Namesto tulcev lahko uporabimo slamice ali pa kar pihajo z usti.

Pihanje različnih predmetov: Pripravimo različne predmete, ki jih otroci pihajo (kosmi vate, peresa, kosmatene kroglice, kroglice iz časopisnega papirja, …). Na mizo nalepimo vzorce, po katerih otroci s pihanjem vodijo izbrani material. Na koncu poti je lonček, kamor pade izbrani predmet.

Še več koristnih vaj najdete na naslednji zloženki: http://www.2os-zalec.si/files/2017/11/Zgibanka-Motorika-govoril.pdf

 

Literatura:  J. V. Jakofčič. (2019). Larino potovanje: zgodbica z vajami za razgibavanje govoril. Mladinska knjiga založba.

viri: https://bit.ly/2Uq47ZD, https://bit.ly/2Ut196I, https://bit.ly/2UrUqtF, https://bit.ly/2WU8iOY

 

prispevek pripravila: Maja Strašek

(Skupno 221 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost