Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Z neba kakor puhek priletijo,
kdo od otrok se jih ne veseli?
Posamezne hitro se v roki stopijo,
če jih dovolj bo, le brž na sani!
(snežinka)

Ko sneži in sneženi kristali počasi padajo proti tlem, vse utihne in obmiruje. Ples snežink nas vselej razveseli ter popestri praznično vzdušje. Tudi škratki se odpravijo na zasnežene poljane in lovijo snežinke, o čemer pripoveduje pesem  Snežinke.

Škratki radi tudi zaplešejo in se poveselijo ob zvokih prijetne glasbe. Vabijo vas, da se jim pridružite ter z malo domišljije ponazorite potovanje snežink od oblakov pa vse do tal – zavrtite se ob ritmih Snežnega valčka in Plesa snežink ter prepevajte ob pesmih Zima je prišla, Bele snežinke in Pesem o snegu.

Škratki si dneve radi popestrijo z ustvarjanjem. Njihove drobne ročice pridno izdelujejo razne okraske, s katerimi nato polepšajo svoj domek. Danes želijo z vami deliti nekaj idej za ustvarjanje na temo snežink:

~ snežinke iz bibo palčk: z lepilom zalepimo palčke v obliki snežinke (ahko dodamo še vrvico in dobimo obesek za novoletno jelko)

~ snežinke iz papirja: uporabimo barvni in beli papir, na trakove temnejše barve nalepimo koščke belega papirja

~ snežinke iz palčk od sladolednih lučk: nanje prilepimo koščke bele servetke ali vate (palčke lahko izrežemo iz kartona)

~ snežinke iz soli ali riža: na barvno podlago narišemo snežinko (predlogo najdete tukaj), jo namažemo z lepilom ter posujemo s soljo ali rižem

~ odtiskovanje snežink: na kartonsko podlago prilepimo koščke slamice v obliki snežink, namažemo z barvo ter naredimo odtis na barvno podlago

~ slika drevesa v snežnem metežu: s črno barvo narišemo drevo na modro podlago. Folijo z mehurčki (za zaščito embalaže) namažemo z belo barvo ter z njo odtisnemo snežinke

~ snežni metež v kozarcu: v steklen kozarec damo nekaj stiropornih kroglic, dolijemo vodo in zapremo s pokrovčkom

~ sneženi oblak: iz tršega belega papirja izrežemo oblak. Vato natrgamo na majhne koščke. Belo nit vdenemo v šivanko, jo na koncu zavozlamo ter nanjo nabodemo koščke vate – snežinke. Nitke prilepimo na oblak.

Pa še nekaj: ko bo naslednjič snežilo, lahko vzamete kakšno lupo (povečevalno steklo) ter si pobliže ogledate raznolikost sneženih kristalov.

Škratki vam želijo obilo užitkov ob ustvarjanju, prepevanju pesmic in plesu!

 

Prispevek pripravile: Violeta Ilić, Tanja Osojnik in Marjeta Kučiš

(Skupno 855 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost