Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Igraj se in vadi v družbi staršev, skrbnikov, bratov in/ali sester, ker je tako bolj zabavno in ker ti lahko pri tem pomagajo!
Igra športni monopoli se igra zelo podobno, kot navaden monopoli, s kocko, figuricami in denarjem (vendar brez hišk in hotelov, boš pa potreboval lopar in žogico, stol in kolebnico). Lahko uporabiš denar iz igre monopoli, ki jo že imaš doma ali pa si denar izdelaš sam iz papirja.Če igre ne moreš natisniti na tiskalniku, si jo lahko izdelaš tudi sam! Igro natisneš na dveh A4 listih, ki jih zlepiš.

Pravila igre: igro igrata najmanj dva igralca in največ 5. Navodila za vadbo so večinoma napisana na igralni površini, za vsa ostala pa beri naprej. Vsak igralec dobi naslednjo količino denarja: 5×1€, 1×5€, 2×10€, 1×20€, 1×50€, 4×100€ in 2×500€; pa tudi prazen list in pisalo. Na list si igralec zapisuje polja, ki jih zakupi in plača banki. Določi se igralca, ki bo upravljal z banko. Igro začne, kdor vrže večje število pik na kocki. Po plošči se premika v smeri urinega kazalca za toliko pik, kolikor pokaže kocka. Če je to število 6, se meta ne ponovi ampak igro nadaljuje naslednji igralec. Ko igralec pride na določeno polje, na njem izvede vajo, ki je tam opisana. Če polje kupi, mu na njem ni potrebno izvesti vaj. Nasvet: ne kupuj brezglavo polj, da ti ne zmanjka denarja, raje pridno telovadi!

Ko igralec postane lastnik polja, računa uporabo polja vsem igralcem, ki ob obisku polja ne izvajajo vaj na njem ali vaje izvajajo površno. Znesek za uporabo polja določi lastnik, ne sme pa biti višji od polovice vrednosti polja.
Na letališčih velja pravilo, da se izvaja vajo in plačuje. Če ima igralec v lasti eno letališče, se mu plača 5€, če ima obe, pa 10€.

Zapor lahko igralec samo obišče (takrat, ko vrže kocko in pride na polje) – v tem primeru dela počepe. Če pride v zapor po navodilu s polja tik pred ciljem, pa mora tam počakati toliko časa, da 2x vmes ne meče kocke. Ko bi moral metati v prvem krogu, teče na mestu 1 minuto, v drugem krogu pa 1 min teče srednji skipping.

Na polju casino igralec zasluži denar tako, da meče kocko in število pik pomnoži z 10. Znesek je količina denarja, ki jo dobi od banke. Ob obisku picerije ga je obvezno plačati na pladenj na sredini igralne površine 5€. Denar tam čaka, dokler nekdo ne pride na polje, kjer piše „poberi napitnino!“ Po prehodu polja start, vsak igralec od banke prejme 20€.

Pripravila Manja Doberšek

vir: FB skupina Športnih pedagogov Slovenije, ŠD društva Mavrica

(Skupno 310 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost