Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Spoštovani starši.

Na podlagi okrožnice MIZŠ številka  6030-1/2022/6 ( 22. 2. 2022), vam posredujemo naslednje podatke.

Vlada RS je na sobotni seji dne 19. 2. 2022 sprostila velik del epidemičnih ukrepov. Z dnem 21. 2. 2022 se je uveljavil Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo Covid-19 (Ur.l.RS, št. 22/22; v nadaljevanju: odlok), ki je v celoti nadomestil predhodne odloke. V nadaljevanju na kratko povzemamo pregled sprostitev posameznih ukrepov in še veljavnih omejitev.

Uporaba zaščitnih mask je v notranjih prostorih vrtca še vedno obvezna (11. člen odloka). Še vedno pa veljajo iste izjeme, kot do sedaj, tj. otrokom do dopolnjenega 6. leta starosti in vzgojiteljem ter vzgojiteljem predšolskih otrok – pomočnikom vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki, nošenje zaščitne maske ni obvezno (12. člen odloka).

Uporaba zaščitnih mask je priporočljiva pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 m (11. člen odloka).

Od 21. 2. 2022 dalje izpolnjevanje PCT pogoja ni več obvezno na področju dejavnosti vzgoje in izobraževanja. Ukinjeno je preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT, tako za zaposlene, kot tudi zunanje obiskovalce.

Na podlagi Odloka o prenehanju veljavnosti Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni Covid-19 (Ur.l.RS, št. 21/22) je ukinjena odreditev karantene za osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni Covid-19.

Z ukinitvijo ukrepa odrejanja karantene za otroka, ki je bil v visoko tveganem stiku z okuženo osebo, ni več podlage za priznanje pravice oprostitve plačila staršev za vrtec za dneve odsotnosti otroka po 102. členu Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic Covid-19; Ur.l.RS, št. 15/20; v nadaljevanju: ZZUOOP).

Čeprav so se ukrepi zaradi izboljšanja epidemioloških razmer razrahljali, pa vseeno velja pravilo, da starši v vrtec pripeljejo le zdravega otroka. Otroka, ki ob prihodu v vrtec kaže znake slabega počutja ali bolezni, lahko vrtec zavrne.

V skladu s trenutno veljavnim odlokom je ukinjena tudi omejitev zbiranja ljudi, kar pomeni, da se v prostorih vrtca lahko zbirajo ljudje pod pogojem, da uporabljajo zaščitne maske. Tako lahko organi vrtca delujejo »v živo«, prav tako lahko vrtec izpelje srečanja s starši, roditeljske sestanke in govorilne ure.

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost