Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

22. april kot dan Zemlje na svetovni ravni se letos praznuje že 50. leto zapored. V teh dnevih se pogosto odpravimo na svež zrak, v naravi občudujemo zelene in cvetoče travnike, zelena in živahna drevesa ter veselo petje ptic. Zares čudovit dar je življenje oziroma obstoj na tako lepem planetu kot je naša Zemlja. V trenutni situaciji se vse bolj zavedamo kako velikega pomena je naša narava in koliko številnih dejavnosti nam kar sama ponuja. Za popestritev preživetega časa v naravi vam v nadaljevanju podajamo predloge za številne aktivnosti s katerimi boste razveselili otroke in jih animirali brez posebnih dodatnih pripomočkov.

Nabiranje kamenčkov, poišči obris

Med sprehodom ali prosto igro na dvorišču otroka spodbudimo, da poišče različne oblike in velikosti manjših kamnov, ki jih nabere v škatlo. Manjše kamne lahko pobarva s tempera barvami. Nato izberemo poljubne kamne različnih oblik in velikosti ter vzamemo posamezen kamen in ga obrišemo na bel list papirja. Otroci lahko s flomastri tudi sami naredijo obrise posameznih kamnov. V nadaljevanju otrok iz škatle poišče pravilno obliko kamna in ga položi na njegov obris. Igra bo otroku omogočila, da bo vadil, primerjal različne velikosti, oblike in okrepil spretnosti na področju fine motorike ter hkrati spoznaval besede, ki jih uporabljamo za opisovanje posameznih oblik (velik, majhen, debel, okrogel, ozek, širok, zaobljen, oster…).

Razvrščanje, štetje

V naravi skupaj z otrokom naberimo cvetove, zelenje, listje, vejice, storže, kamne in druge naravne materiale ter jih uporabimo za razvrščanje po posameznih skupinah ali po posameznih kriterijih (velikost, barva, teža, oblika…). Otroke spodbudimo k štetju posameznih nabranih predmetov. Starejšim otrokom lahko tudi narišemo poljubno število črtic, pikic ali zapišemo število in mora otrok k zapisanemu številu dodati enako število izbranega naravnega materiala ter glasno prešteti. Iz vseh nabranih naravnih materialov lahko izdelamo poljubne izdelke.

Objemimo drevo

Med sprehodom v gozdu si otrok in odrasli poiščejo svoje drevo ter ga opišejo s svojimi besedami, zakaj so ga je izbrali, katero zgodbico bi povedali drevesu, skratka prosta komunikacija, prepustimo otroku svobodno domišljijo. Otrok poizkusi objeti svoje izbrano drevo z rokami okoli debla. V kolikor mu v celoti ni uspelo objeti drevo, se skupaj z otrokom primimo za roke in skupaj poizkusite objeti drevo. Poslušajte petje ptic in čudovite zvoke narave. V nadaljevanju lahko uporabimo papir in otroci z voščenkami naredijo odtis debla.

Tri v vrsto

Naberimo strože, kamenčke, poljubne liste, cvetove in vejice iz katerih ustvarimo polje za igro. Igro lahko začnete že kar v gozdu ali na travniku.

Pripravila: Katja Starček Erjavec, mag. prof. ped.

Viri:
https://bit.ly/2yzMzla
https://bit.ly/3breXEU
https://bit.ly/34UjaOJ
https://bit.ly/34R11kU
https://bit.ly/2Kj18MV
https://bit.ly/3eE5cFc
https://bit.ly/3aq9qNp
https://bit.ly/3apAD2M

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost