Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Za nami je mesec dni odkar je zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi tudi naš vrtec zaprl svoja vrata. Po sklepu Občine Podčetrtek je vrtcu omogočeno, da izvaja le nujno varstvo v oddelkih v Podčetrtku in dodatno strokovno pomoč otrokom.

Trenutno dogajanje in negotova situacija, ki jo je s seboj prinesel drugi val epidemije, v mnogih povzroča občutek nemoči in občutek negotovosti. Znašli smo se v času, v katerem smo vsi skupaj in je za vse neprijeten ter negotov.

 Za vsakega je to preizkušnja, ki nam bo ogromno prinesla in moramo kljub številnim negativnim stvarem iz nje potegniti pozitivne lastnosti. Obdani smo s številnimi informacijami iz vseh strani, ki se nanašajo na COVID-19. Večkrat ne vemo, kako naj se soočamo s svojimi negativnimi čustvi, obdajajo nas številne skrbi in ne vemo več, kako zaposliti sebe, kako motivirati otroka doma in kako se bo otrok spopadel s ponovno vključitvijo v vrtec.

Skrb je povsem naravna in upravičena, ker je nastala situacija zelo nepredvidljiva in je ne moremo nadzorovati, zato je čisto na mestu, da se lahko počutimo prestrašene, zmedene, brezvoljne, žalostne, jezne, razdražljive, pod stresom in na različne načine doživljamo osebno stisko.

V trenutno situaciji smo vključeni prav vsi, tudi naši otroci. Odrasli moramo biti otrokom v dani situaciji vzor. Tudi za njih je situacija popolnoma nepoznana in prav tako lahko doživljajo stisko zaradi številnih nejasnosti, ki se pojavijo pri otrokovem dojemanju. Otroci v trenutni situaciji pridobivajo številne informacije, ki jih slišijo po televiziji, radiu, med pogovori odraslih in si jih razlagajo po svoje. Pomembno je, da se z otrokom odkrito pogovarjamo, mu nastalo situacijo pojasnimo, razložimo nejasnosti in s slikami ter z besediščem, ki je primerno njegovi stopnji razvoja, približamo razumevanje ter pripomoremo k otrokovemu sprejemanju situacije.

In kar je najpomembnejše, otrokom dajmo prepričanje, da so varni.

V kolikor potrebujete pomoč in se želite pogovoriti, se lahko kadarkoli obrnete na svetovalno službo vrtca preko elektronske pošte: katja.starcek-erjavec@os-podcetrtek.si in mojca.vresak@os-podcetrtek.si ter ob četrtkih na telefonsko številko +386 3 818 33 46.

Odrasli se lahko za pomoč v stiski in informacije obrnete tudi na spodnje kontaktne številke:
Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19: 080 51 00. (24 ur/na dan, vsak dan).
TOM telefon za otroke in mladostnike: 116 111 (med 12. in 20. uro, vsak dan).
Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik: 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan).
Klic v duševni stiski: 01 520 99 00 (med 19. in 7. uro zjutraj, vsak dan).
Klicni center za informacije o Koronavirusu: 080 14 04.

Spodaj navajamo nekaj spletnih povezav, ki so vam lahko v pomoč:
https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov
https://www.nijz.si/sl/kako-se-pogovarjati-z-otroki-o-koronavirusu-sars-cov-2-covid-19
https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/datoteke/dusevno_zdravje_odrasli.pdf
https://www.skzp.si/covid-19/kam-po-pomoc-odrasli/
https://www.skzp.si/covid-19/kam-po-pomoc-otroci/

Vsi skupaj smo postavljeni pred velik izziv, zato po svojih najboljših močeh prispevajmo in preprečujmo širjenje virusa. Ključnega pomena je, da vsi ves čas delujemo preventivno, odgovorno in zares upoštevajmo navodila, ukrepe in napotke organizacij ter smo s tem vzor našim otrokom.

Ostanimo zdravi, skupaj zmoremo!

V želji po čimprejšnjem srečanju v vrtcu vas lepo pozdravljava.

Pripravili: Katja Starček Erjavec, mag. prof. ped. in Mojca Vrešak, soc. del., spec.

Viri slik:
https://bit.ly/2yeJSFz
https://bit.ly/3dDjwNQ
https://bit.ly/2wRsaYp
https://bit.ly/3aAjNza

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost